Over ons

Beste toneelliefhebber,

Zondag 27 maart, een superhoogdag.

Vandaag komen alle Wiptonners samen om elkaar te ontmoeten. Wat denk je, niet kunnen toneelspelen.  Een acteur wíl spelen, wíl op de bühne staan. De medewerkers willen het beste uit zich puren om het spektakel aangenaam te maken voor iedereen.

Geen toneel in Wippelgem, bracht serieuze sociale consequenties met zich mee. Maar nu we samen een koffie en iets straffer hebben gedronken, taart hebben gegeten, mekaar hebben gezien en gevoeld, kunnen we rouwen en terug bouwen.

Hoe belangrijk is het om te weten dat iemand ziek is maar toch al aan de beterhand. Dat een medewerker een wolkje van een kleinkind heeft. Dat de perenboom schitterend wit bloeit. Dat we vol energie zitten om weer samen te spelen. Ontmoeting, verbondenheid… belangrijk.

We staan er goed voor, in de groep zal niemand reuten of treuten, maar met blinkende ogen en een groot hart vliegen we er weer in.

Daar is de lente, daar is de zon. In het kasteeldomein van Wippelgem zijn de reigers terug. De voorjaarsbloeiers springen veelkleurig uit het gras. De schapen zijn weg naar de kraamkliniek. Na een bevallingsverlof van een tiental dagen komen ze terug met hun dartele jongen. Maar nu ontdekken we iets, rond de vijvers staan vijf eenden korven, zij bieden schuil- en broedmogelijkheid voor wilde eenden, park eenden en waterhoentjes. De eenden populatie liep wat terug omdat marters, vossen, eksters, kraaien en reigers de eieren en de jongen een delicatesse vinden.

Mandenvlechters of korfvers maken een broedkorf van ongeschilde wilgentenen. Deze korven staan ongeveer 50 cm boven het wateroppervlak, op twee kruiselings geplaatste sokken met de achterkant van de korf iets achterover hellend. Ik ben al nieuwsgierig om de bewoning van de korven te volgen maar vooral om de donzige jongen te zien. Een warme oproep aan u, lieve toneelliefhebber, minder vaart met uw auto zo rij je niet op een eend haar staart. Ik maak ieder jaar de eendjesmoord mee. Een fiere eendjesmoeder waggelt met haar donsjes aan de kant van de weg, vandaag met acht, morgen vier, en volgende week… Leef en laat leven, bedankt…

Het goede weer en de mogelijkheid om samen te komen doen ons al reikhalzend uitzien naar de Wipton fietstocht. Alle opgespaarde energie komt vrij en maakt ons creatief sociaal blij.

Zorg voor  elkaar.

Vriendelijke groet,

Debbaut Miet.

Wipton werd begin jaren ’90 in het leven geroepen door een handvol creatieve dorpsbewoners, die het tot hun taak hadden gemaakt de lokale culturele leemte in Wippelgem te vullen.

In de lente van 1994 bracht het jonge gezelschap zijn eerste productie, een dolkomische klucht, voor een paar honderd nieuwsgierige dorpelingen. Het werd een daverend succes.
Gesteund door de vele positieve en enthousiaste reacties, beslisten de Wipton-leden dat een tweede productie niet kon uitblijven…

Meer informatie over onze producties?

Wipton vzw.
Hageland 20,
9940 Evergem
E-mail
info@wipton.be
Volg ons op